Motosiklet Frenleme Teknikleri
Motosiklet Frenleme Teknikleri
Motosiklet frenleme teknikleri, motosiklet sürücülerinin güvenli bir şekilde durmasını ve motosikletin kontrolünü kaybetmeyerek sürüşüne devam etmelerine büyük katkı sağlar. Frenleme teknikleri üzerinde bolca pratik yaparak ani frenleme gibi durumlarda iyi tepki verebilmenize sağlayacaktır. Motosiklet sürerken yapılan yanlış frenleme yol ile teması keserek olası kazalara sebep olabilir. Hava şartlarına bağlı olarak frenleme şeklinin değişebileceğini unutmamanız gerekir. Scooter ve motosiklet sürerken tercih edilecek frenleme sistemleri farklılık gösterecektir. Motosiklet frenleme teknikleri güvenli sürüş için olmazsa olmaz uygulamalardır.
Motosiklette Frenleme Nasıl Yapılır?
- Ön Fren: Motosiklet frenlemesinin %70 – 80 oranında ön tekerlek üzerinde yapılır. Ön fren güçlü bir şekilde ancak kontrollü bir şekilde sıkılmalıdır. Sert ve ani fren yapmak ön tekerin kilitlenmesine neden olabilir.
- Arka Fren: Frenleme noktasında arka fren motosikletin stabilitesini arttırır ancak tek başına etkili değildir. Arka frenin aşırı sıkılması arka tekerin kaymasına yol açabilir.
Frenleri birden sıkmak yerine kademeli bir şekilde uygulamak daha güvenlidir. Yüksek hızlarda önce hafif frenleme yapılır ve ardından fren kuvveti arttırılır.
Gelişen teknolojiyle beraber muhakkak ABS’li motosiklet modellerini tercih etmelisiniz. ABS fren sistemi tekerleklerin kilitlenmesini engeller ve kaygan zeminlerde bile güvenli frenleme sağlar.
Vitesli motosiklet kullanırken, vites düşürerek freni kullanmak hızın güvenli bir şekilde azaltmanıza yardımcı olur. Bu yöntem özellikle kaygan zeminlerde ve virajlarda frenlemede güvenliği arttıran bir etkendir. Motosiklet fren kullanımı güvenli sürüş için üzerinde bolca pratik yapılmalıdır.
Kaygan Zeminlerde Frenleme
- Islak ve kaygan zeminlerde frenleme yaparken daha dikkatli olunmalıdır. Fren yumuşak bir şekilde uygulanmalıdır. Ani fren yapmak motorun kaymasına sebep olabilir.
- Toprak ve kumlu yollarda arka freni kullanmak daha güvenli bir durma mesafesi sağlayacaktır. Böyle zeminlerde ön freni kullanımı ön tekerin kilitlenmesine sebep olabilir.
Virajlarda Frenleme
Virajda fren yapmak tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Viraja girmeden önce hız düşürmeniz gerekebilir. Viraj sırasında fren yapmanız gerekiyorsa hafif ve kontrollü bir şekilde ön freni kullanın.
Acil Durum Frenlemesi
- Önce ön ve arka frenlere aynı anda basın, ama ön freni daha güçlü uygulayın.
- Motosikleti düz tutarak frenleyin; motosikletin eğilmesine izin vermemek için en güvenli tercihtir.
- ABS olmayan motosikletlerde, tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için frenleri hafifçe bırakıp yeniden sıkın.
Scooterda Fren Nasıl Yapılır?
Scooter kullanırken fren yapmak, motosiklete göre biraz farklı olsa da temel yöntemleri aynıdır. Scooterlarda ön fren genellikle sağ elcikte bulunur. Arka fren sol elcikte bulunur. Ön fren özellikle durma mesafesini kısaltmak için etkilidir. Ancak kontrollü şekilde sıkılmalıdır. Fazladan yüklenme tekerin kilitlenmesine sebep olabilir. Arka fren ve ön fren beraber kombine şekilde kullanılmalıdır. Fren yaparken kademli kuvvet uygulamak en doğru tercih olacaktır.