Motosiklet Muayenesi Nasıl Yapılır?
2024 Yılı Motosiklet Muayenesi Nasıl Yapılır?
Motosiklet muayenesi motosiklet sürücülerini yakından ilgilendiren bir konudur. Motosikletin trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığını kontrol etmek için yapılan resmi işlemlerdir. Türkiye’de motosiklet muayenesi TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilmektedir. Belirli periyodlar halinde motosiklet muayenesi yapılarak aracın trafiğe çıkışına uygun olup olmadığına dair onay verilmektedir. Araçlar 3 yaşını doldurduğu zaman ilk muayeneye katılmalıdır. Daha sonra her 2 yılda bir muayeneye girmeleri gerekecektir. Sıfır motosiklet muayenesi, motosiklet alındıktan 2 yıl sonra yapılmaktadır.
Motosiklet Muayenesi İçin Gerekli Olan Belgeler
- Kimlik Belgesi (Nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport)
- Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesi
- Ruhsat (Araç Tescil Belgesi)
Motosiklet Muayenesinde Neler Yapılır
- TÜVTÜRK’ün çağrı merkezi veya resmi sitesinden randevu alınır.
- Randevu aldığınız tarih ve istasyonun konumuna gidilir.
- Motosiklet görsel olarak kontrol edilir.
- Genel fren kontrolü yapılır. Ön arka fren diskleri ve balataları kontrol edilir.
- Sinyaller, fren lambaları ve genel far kontrolü yapılarak elektrik aksamına bağlı bu parçaların düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
- Diş derinliği, jantlar ve genel lastik kontrolü yapılır.
- Egzoz kontrolü yapılır. Burada egzozdan çıkan gazların yasal sınırlar içinde olup olmadığına bakılır.
Muayene sonucunda tüm kontrolden eksiksiz geçtiyseniz muayene başarılı olmuş demektir. Bunun sonucunda geçerlilik etiketi almış olursunuz. Eğer motosikletiniz bazı kontrolden geçmediyse, belirtilen eksikleri giderip tekrar muayene girmeniz gerecektir.
Motosiklet Muayenesinde Ağır Kusurlar Nelerdir?
Motosiklet muayenesi sırasında tespit edilen ağır kusurlar, motosiklet ve araçların trafiğe çıkışını engelleyen sonucunda mutlaka giderilmesi gereken sorunlardır. Fark edilen bu sorunların muayene öncesi tespit edilip sorunlarının giderilmesi veya tamirinin yapılması muayene sırasında sorunsuz geçmesini sağlayacaktır.
Fren sisteminin sağlıksız çalışması ağır kusur olarak sayılacaktır. Bunlar arasında fren balatasının işlevsiz olması en çok görülen sebeptir. Aydınlatma ve elektrik sistemlerinde oluşabilecek arızalar ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Elektrik sistemine bağlı sinyaller, farlar ve fren lambalarının düzgün çalışmaması durumunda muayeneden geçemezsiniz.
Lastik durumunda meydana gelen bozukluklar, diş derinliğinin kaybolması üzerinde derin çatlaklar ve yırtıklarının bulunmasının yanı sıra jant sağlının sürüşe elverişli durumda olması gerekmektedir.
Egzoz kontrolünde görülen delik veya hasarlı durumların yanı sıra egzozdan çıkan gazların yasal sınırının üzerinde olması muayeneden geçmeye engel oluşturacaktır. Direksiyon sisteminde genel sürüşte tehlike yaratacak bozuklukların görülmesi muayeneden geçmeye engeldir. Aynı şekilde süspansiyon ve şaside görülen bozukluklar muayeneden geçmeye engeldir.
Motosiklet Muayenesinde Kask Gerekli mi?
Son yapılan düzenlemelerle beraber muayene esnasında kask takma zorunluluğu vardır. Bu sebeple muayene işlemleri sırasında motosiklet kullanıcılarının kasklarını yanlarında bulundurmaları gerekir.
Motosiklet Egzoz Muayenesi Var mı?
Motosiklet muayenesinde egzoz emisyon muayenesi yapılmaktadır. Ölçüm yapılırken çıkan gazların miktarı kontrol edilir. Bu gazlar arasında karbon monoksit (CO), hidrokarbonlar (HC) ve azotoksitler (Nox) bulunur.
Motosiklet Muayene Randevusu Nasıl Alınır?
Motosiklet muayene randevusu TÜVTÜRK’ün resmi internet sitesinden veya çağrı merkezini arayarak alabilirsiniz.
Motosiklet Muayenesi Gecikirse Ne Olur?
Motosikletler dahil trafikteki bütün araçlar dahil muayene süresini geçirmiş araçlar, her ay için muayene ücretinin %5 oranında gecikme cezası alınır.
49 cc Motosiklet Muayenesi Var mı?
Son yapılan düzenlemelerle beraber 50 cc ve üzerindeki sepetli veya sepetsiz tüm iki tekerlekli motorlu taşıtlar için iki yılda bir olmak üzere muayeneye girmek zorunludur.
Motosiklet Muayene Ücreti Ne Kadar?
Detaylı bilgi almak için TÜVTÜRK’ün resmi internet sitesini ziyaret ederek fiyat hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Motosiklet Muayenesi Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Motosiklet muayenesi öncesi yapılacak doğru bakım ve işlemler sayesinde muayeneden sorunsuz geçmenize olanak tanıyacaktır. Motosiklet muayenesinin amacı trafiğe çıkacak araçların hem kendi sürücülerini hem de diğer sürücülerin güvenliğini sağlaması amacıyla sürüş güvenliğini tehlikeye atabilecek durumları engellemektedir. Düzenli kontrolleri yaptırmak hem sürüş güvenliğinizi arttır hem de muayene gibi resmi işlemlerden sorunsuz geçebilirsiniz.
- Muayene öncesi evraklarınızı eksiksiz hazırlayın.
- Lastiklerin durumunu gözle kontrol edin gerekirse muayene öncesi lastikleri değiştirin.
- Frenleri kontrol edin diski veya balatayı kontrol sonucu disk ve balatanın değiştirilmesi gerekiyorsa bunu ertelemeyin.
- Aydınlatmaları kontrol ederek yanmayan far ve sinyallerin düzgün çalıştığına emin olun.
- Aynaların sağlam olduğuna dikkat edin.
- Egzozu kontrol ederek üzerinde delik veya bozukluk olup olmadığına dikkat edin.
- Süspansiyon ayarlarını muayene öncesi kontrol edin.